Wedstrijden
zo. 19 mei. 14:00u
vv Twenthe 1
vv Twenthe 1
0
Saasveldia 1
Saasveldia 1
3
zo. 26 mei. 14:00u
Eilermark 1
Eilermark 1
..
vv Twenthe 1
vv Twenthe 1
..
Meer wedstrijden
Evenementen
Eerste uitkomsten kunstgrasonderzoek bij Twenthe

Goor – Enkele weken geleden heeft het bestuur van Twenthe aangekondigd dat er onafhankelijke onderzoeken zouden worden uitgevoerd naar de veiligheid van onze kunstgrasvelden. Hierbij even een update wat betreft de ontwikkelingen en discussie.

SGS en RTV Oost-onderzoek

Deze week zijn de eerste resultaten bekend gemaakt. Het betreft het SGS-onderzoek in opdracht van VACO, de autobandenbranche en dat van RTV-Oost, uitgevoerd door het TüV-laboratorium uit Keulen. De uitkomsten hiervan waren volgens gemeente en KNVB niet alarmerend. De gemeente en de KNVB zijn de belangrijkste organen waar het bestuur van Twenthe mee te maken heeft in de rubbergranulaat-kwestie. Daarnaast houden we natuurlijk ook contact met clubs in de regio die met dezelfde problematiek te maken hebben.

Consumentenproduct

Omdat het een beetje flauw is om telkens door te verwijzen naar overheid en de KNVB is het wellicht goed om even kort op een rijtje te zetten waar de meeste onduidelijkheid vandaan komt. De afgelopen weken is er via de media herhaaldelijk naar buiten gekomen dat de rubberkorrels kankerverwekkende stoffen bevatten en dat het kunstgras niet aan de norm voldoet voor consumentenproducten. Beide beweringen zijn waar en toch geeft de overheid en KNVB aan dat het gebruik veilig is. En vervolgens besluit Twenthe om haar leden gewoon gebruik te laten maken van de velden. Waar is dat vertrouwen op gebaseerd?

Geen speelverbod

De grootste onduidelijkheid in de berichtgeving komt voort uit de toetsing van de gegevens met de norm. Voor consumentproducten gelden andere toetsingsnormen dan voor mengsels zoals rubberkorrels. Het is belangrijk om geen appels met peren te vergelijken. Als de rubberkorrels aan dezelfde norm zou moeten voldoen als speelgoed zoals Duplo en Playmobil dan zou het aandeel giftige stoffen te hoog zijn. Logisch, want kinderen liggen met speelgoed in de box, stoppen het in de mond en nemen het mee in bed. Dat moeten we niet doen met een kunstgrasvoetbalveld.

Is het veld dan wel veilig?

De concentratie giftige stoffen in onze velden ligt onder de wettelijke norm. Dat heeft zowel het TüV-onderzoek als ook het SGS-onderzoek onderzoek aangetoond. Het resultaat van de genoemde onderzoeken heeft de overheid daarom niet op andere gedachten gebracht. Zowel gemeente als KNVB hebben aangegeven dat de kunstgrasvelden veilig zijn en dat er op gespeeld en getraind kan worden. Deze uitspraak is gebaseerd op de kennis van het RIVM. Er loopt nog een onderzoek waarvan de resultaten binnen enkele weken worden verwacht.

Wat verwachten we van de overheid?

Twenthe heeft er bij de gemeente op aangedrongen om een duidelijke uitspraak krijgen omtrent de veiligheid en gezondheid. Kunnen we veilig voetballen en waarom dan wel? Zo niet, wat is dan de oplossing? Op deze vragen hopen we een definitief antwoord te krijgen zodra het RIVM onderzoek is afgerond. Dat wordt over enkele weken verwacht en het vervolg hierop zullen we vanzelfsprekend weer delen met de achterban. Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op: www.rivm.nl en www.sportengemeenten.nl.

Ben Bekhuis,

voorzitter v.v. Twenthe

Patsboem Klassement
41.5
1
Boulos Kourievv Twenthe Za1
34
2
Kevin Scherphofvv Twenthe 4
20
3
Lisa Eschervv Twenthe Vr1
20
4
Maarten Landvv Twenthe 7
20
5
Roy Vrielinkvv Twenthe Za1
Bekijk het hele klassement
13
1
Luuk Freriksenvv Twenthe JO17-1
9
2
Lucas Hulsmanvv Twenthe JO19-1
8
3
Stijn Jeurlinkvv Twenthe JO19-1
Bekijk het hele klassement
Stand

Zondag derde klasse A oost

1
Eilermark
25
57
2
NEO
25
56
3
De Tukkers
25
49
4
Sportlust Glanerbrug
25
47
5
Avanti W
25
43
6
Saasveldia
25
38
7
WVV '34
25
38
8
DSVD
25
32
9
VV Reutum
25
31
10
LSV Lonneker
25
29
11
Losser
25
28
12
VV Twenthe
25
25
13
VV Reünie
25
23
14
Victoria '28
25
4