Wedstrijden
zo. 28 nov. 14:30u
Delden 1
Delden 1
3
vv Twenthe 1
vv Twenthe 1
1
zo. 5 dec. 14:00u
vv Twenthe 1
vv Twenthe 1
..
Hoeve Vooruit 1
Hoeve Vooruit 1
..
Meer wedstrijden
Historie

De voetbalvereniging Twenthe werd opgericht in 1927 en kende in de decennia daarna vele hoogte- en natuurlijk ook enkele dieptepunten. Triomfen werden gevierd en nederlagen geleden. Onontkoombaar voor een vereniging die al meer dan tachtig jaar aan de weg timmert. Jubilea, zoals in 1977 en 2002 werden groots gevierd. In 2002 tijdens het officiële 75-jarige jubileum en in 2007 tijdens het 80-jarig bestaan waren er tal van mooie activiteiten gedurende het hele jaar. Hoogtepunten waren onder anderen: de thema-avonden, groots opgezette jeugdtoernooien, exposities, playbackshows voor de jeugd, uitstapjes van jeugd- en seniorenteams, een reünie, de Kika-actie en natuurlijk groots gevierde feestavonden met zang, dans en live muziek. Talent in overvloed. Ook verschenen er in het verleden speciale jubileumuitgaven van het clubblad "Op de Slof", een historisch document dat door vele leden als een collectors item wordt gekoesterd. Uit deze boekwerkjes volgt hieronder een bloemlezing uit de geschiedenis van de voetbalvereniging Twenthe.


Een historische terugblik op de achterliggende jaren:

De start

De voetbalvereniging werd in 1927 opgericht als rooms-katholieke voetbalvereniging. Daarvoor, sinds 1915, waren er al katholieke vriendenclubjes zoals DOS en GAC die de voetbalsport bedreven. Deze clubjes gingen om verschillende redenen vaak binnen enkele jaren na de oprichting al weer ter ziele. Inmiddels aanbeland in de eenentwintigste eeuw in een praktisch ontzuilde samenleving speelt het geloof allang geen cruciale rol meer in de beleving van sportclubs en het dagelijkse leven. Geestelijk adviseurs kennen we niet meer. Toch zijn de invloeden van normen en waarden uit de beginperiode nog wel merkbaar. Tegenwoordig staat de voetbalvereniging Twenthe open voor mensen uit alle geloofsrichtingen en levensbeschouwingen. Iedereen is welkom bij de club. Normen en waarden zoals respect voor elkaar en fatsoenlijke omgangsvormen heeft de verenging in een gedragscode vastgelegd en vinden wellicht haar oorsprong in de katholieke achtergrond van de club.

1915 - Waarschijnlijk de oudste foto van een elftal dat bekend stond als Twenthe, maar als DOS mede-oprichter was van de afdeling Twenthe van de RKUVB. DOS hield na enige tijd op te bestaan vanwege tekort aan spelers en bestuur.

Piepwillem

De eerste jaren van de club werden op het Piepwillemveld doorgebracht. Het veld dat werd vernoemd naar de eigenaar van het stuk land op het Zeldam, een buurtschap dichtbij Goor. Meteen in de eerste jaren beleefde Twenthe al een kampioenschap waardoor het opklom naar de 1e Klasse RKUVB.

Het Piepwillem (1930)

De Horst

Nadat het befaamde Piepwillemveld werd verlaten speelde de club enkele jaren op “D’n Bosch” een ontgonnen grasveld op de plek waar nu de woonwijk ’t Gijmink zich bevind. Vervolgens verhuisde Twenthe naar het gemeentelijk sportpark “De Horst” aan de Deldensestraat waar Twenthe haar grootste successen uit de prille historie vierde. Naast Twenthe was ook GFC bespeler van het sportcomplex met een karakteristieke houten tribune uit de jaren dertig. Tegenwoordig zou een tribune als deze onmiddellijk op de monumentenlijst worden geplaatst. De Gemeente Goor was destijds jammer genoeg wat nalatig in het uitvoeren van het onderhoud waardoor de tribune in de jaren zeventig met de grond moest worden gelijk gemaakt. Twenthe was na de verhuizing naar de Deldensestraat makkelijker bereikbaar voor nieuwe leden en publiek. In 1938 leidde dit zelfs tot een kampioenschap en promotie naar de 4e Klasse NVB.

De oorlogDe jaren tijdens de Tweede wereldoorlog waren moeilijk. Vreugde en verdriet lagen in die jaren dicht bij elkaar. Twenthe vierde een kampioenschap in 1942 in de toenmalige noodcompetitie maar moest ook afscheid nemen van enkele eerste elftalspelers die omkwamen door het oorlogsgeweld. Als gevolg van de promotie naar de NVB moest Twenthe haar naam wijzigen. Dit vanwege het feit dat naast Twenthe uit Goor ook nog een (inmiddels ter ziele) Twenthe Almelo op hetzelfde niveau actief was. Het bestuur van Twenthe koos daarom voor de naam: "Goor Vooruit". Een andere namen die werd geopperd was TBON (Twenthe blijft onze naam) maar een meerderheid koos voor Goor Vooruit. Tot de opheffing van Twenthe uit Almelo in 1955 bleef deze naam bestaan, hoewel men in de volksmond altijd over Twenthe sprak.

Succestrainer overlijdt

Na de oorlog werd begonnen met jeugdvoetbal bij Twenthe en was er sprake van een grote groei van het aantal leden bij Twenthe. De jaren vijftig kende afwisselend sportieve successen en teleurstellingen in de vorm van kampioenschappen, promoties en degradaties. Aan het eind van de jaren vijftig stelt Twenthe Gerrit de Leeuw aan als trainer. Een gouden greep. Binnen enkele jaren brengt hij Twenthe vanuit de onderste regionen terug naar een hoger niveau. Twenthe wordt kampioen in 1960 en 1962 en bereikt daardoor de 1e Klasse van de TVB. Groot was de verslagenheid bij Twenthe toen deze trainer op 36-jarige leeftijd in hetzelfde jaar plotseling kwam te overlijden.

De Whee

Ondertussen bleek dat door de groei van zowel Twenthe als GFC het gemeentelijk sportpark "De Horst" niet langer onderdak kon bieden aan twee voetbalverenigingen. Twenthe kreeg de mogelijkheid om te verhuizen naar het toentertijd moderne sportpark "de Whee" met hoofdingang aan de Gruttostraat. Een logische keuze omdat aan die kant van Goor een enorme nieuwbouwwijk op stapel stond. Voor het begin van het seizoen 1964-1965 werd de verhuizing een feit en beschikte Twenthe over een eigen home. In 1967 bestaat Twenthe 40 jaar en de vereniging blijft maar groeien, met name de jeugdafdeling floreert enorm. Hierdoor wordt besloten tot de aanbouw van nieuwe kleedruimtes en een eigen kantine.

Succes

De jaren zeventig breken aan en Twenthe begint haar sportieve opmars. Vanwege intensief gebruik en de lage ligging van de twee velden van Twenthe wordt besloten tot de aanleg van een hoger gelegen derde speelveld voor Twenthe, dit veld komt gereed aan de overkant van de Regge. Twenthe weet de Dikkerstrofee, de voorloper van het Noabertoernooi te winnen in 1975 en 1976 (onderling toernooi tussen Twenthe, GFC en Hector). Het jaar 1976 wordt Twenthe’s meest succesvolle jaar van het decennium. Twenthe promoveert via een glorieus kampioenschap naar de Vierde Klasse KNVB en behaalt het afdelingskampioenschap van de TVB. Tijdens het toernooi voor afdelingskampioenen in Zeist wordt Twenthe op doelsaldo afgetroefd door Waalre maar behaalt niettemin een schitterende 2e plaats in een door regen geteisterd Zeist. Meer dan 300 supporters reizen mee om Twenthe te ondersteunen. Belangrijke personen voor de jeugdafdeling zijn Henny en Diny Stevens, Frans ten Buuren en Theo van den Einde. Zij nemen talrijke initiatieven zoals het jeugdkamp, het carnaval en weer wat later het kerstspel.

Jubileum

In 1977 viert Twenthe een schitterend jubileumfeest bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan. De jubileumcommissie weet de befaamde "Wierdense Revue" naar Goor te halen en in april 1977 is de sporthal uitverkocht wanneer de revue wordt opgevoerd. Twenthe verzorgt met eigen mensen onder anderen de op- en afbouw van podium en rekwisieten. Een jubileum wedstrijd tegen de bekerwinnaar van 1977, FC Twente, eindigt in een doelpuntrijke wedstrijd (3-11) op een zonovergoten sportpark. Een feestavond wordt georganiseerd en een fraai uitgevoerde Jubileumslof verschijnt. De club staat er organisatorisch en sportief uitstekend voor. Twenthe beleeft drie seizoenen in de Vierde Klasse. In 1980 daalt Twenthe na een pechvol verlopen seizoen weer af naar de TVB, maar is vol goede moed dat het verloren terrein spoedig herwonnen zal worden. Talent is er immers in overvloed…

vv Twenthe 1 - FC Twente (1977)

Water

In het midden van de zeventiger jaren wordt de "Mini-mix" gestart, een onderlinge competitie voor de jongste jeugd vanaf zes jaar. De mini-mix wordt een groot succes en trekt vele jonge spelers waarvoor nog geen KNVB-competitie in het leven geroepen is. Op bestuurlijk gebied is Twenthe bijzonder actief. Er worden plannen gepresenteerd voor het bouwen van nieuwe kleedkamers en renovatie van de velden is van hoge prioriteit. In de jaren tachtig voert Twenthe een strijd tegen het water. Het grondwater dat jarenlang lang op peil werd gehouden door het oppompen door de Twentsche Stoombleekerij bleek een groot probleem na het sluiten van de textielfabriek. Dagblad Tubantia toont regelmatig foto's van een volledig ondergelopen Twentheveld. In 1981 worden de velden gerenoveerd en van drainage voorzien. Het jeugdbestuur lanceert het Jeugdplan '81 dat de opleiding van de jonge Twenthe-voetballertjes moet ondersteunen.


Jeugd in de hoofdklasse

In de jaren tachtig vertoont het vlaggenschip van Twenthe veel overeenkomsten met de beruchte "Heen en Weer" van Volendam. Promoties en degradaties volgen elkaar in redelijk hoog tempo op. Het lukt Twenthe echter niet de onderafdeling te ontstijgen terwijl de jeugd er uitstekend voorstaat. In 1986 speelt Twenthe 1 in de 2e Klasse TVB terwijl A1, B1 en C1 alledrie uitkomen in de hoogste jeugdklasse en aantreden tegen de jeugdelite van Hoofdklassers en Eersteklassers uit het KNVB-amateurvoetbal. Een opvallend talent dient zich aan. B-junior André Karnebeek wordt overgeheveld naar Twenthe A1 waarmee in 1986 een kampioenschap wordt gevierd. André wordt gescout door FC Twente en zal een prachtige voetballoopbaan bij de Enschedese eredivisionist meemaken met vele Europa Cupwedstrijden en de KNVB bekerwinst in 2001 als hoogtepunt. Pas in 2007 zal André een officiële wedstrijd spelen voor het eerste elftal van Twenthe, waarmee voor André de cirkel rond wordt gemaakt.

vv Twenthe A1 (1986)

Kunstgras

In 1988 wordt het kunstgrasveld op Twenthe’s sportcomplex officieel in gebruik genomen. Het hypermoderne kunstgrasvoetbalveld moet de problemen van de natte velden helpen oplossen en de trainingsmogelijkheden verruimen. Het veld wordt door De Stichting Exploitatie Onderhoud Kunstgrasveld (SEOK) beheerd en verhuurd aan Twenthe. Het kunstgrasveld voldoet uitstekend voor de jeugd en lagere elftallen. Vooral bij slechte weersomstandigheden kan er toch gespeeld en getraind worden. De trainingsopkomst is dan ook uitstekend. De selectie-elftallen prefereren toch het echte gras en het kunstgras blijkt na een aantal jaren toch niet het ei van Columbus te zijn. De jeugdafdeling bij Twenthe floreert. Sinds jaar en dag gaat de E-jeugd in mei op kamp naar Buurse en sinds 1986 wordt eveneens een kerstspel opgevoerd op tweede kerstdag. Een traditie die jarenlang in stand zal worden gehouden.


Net niet

Na een aantal moeilijke jaren heeft Twenthe aan het begin van de jaren negentig een uitstekende uitgangspositie verworven wanneer Harry Verheul de voorzittershamer hanteert. Met bijna vijfhonderd leden, tien seniorenelftallen, zaalvoetbal, meisjes- en damesvoetbal en de hoogste jeugdelftallen in de hoofdklasse floreert het competitievoetbal bij Twenthe als nooit tevoren. Bij het begin van de jaren negentig beleeft ook het eerste elftal van Twenthe weer een hoogtepuntje door een kampioenschap in 1992 en promotie naar de 1e Klasse van de TVB. Twenthe richt de blik omhoog en wil er alles aan doen om op korte termijn terug te keren naar de KNVB. Deze boodschap wordt nadrukkelijk uitgedragen naar de trainers die het eerste van Twenthe onder hun hoede nemen. Echter Jan Toebak, Jan de Vries en Tonnie Lubach krijgen het telkens (net) niet voor elkaar.


Oudejaarsmiddag

Op oudejaarsdag 1993 ontstaat een nieuwe Twenthe-traditie. Enkele jeugdteams van Twenthe zijn uitgenodigd voor een internationaal toernooi in Tsjechië en om dit financieel te ondersteunen nemen onder anderen Rudie Groot Kormelink, Jan Weernink, Anton Maatman en Frans Tibbe het initiatief voor een doldwaze oudejaarsmiddag met rad van avontuur, vlotbrugbiljarten, enveloppen trekken en nog veel meer. Het wordt een gigantisch succes en groeit uit tot een ware Twenthe-traditie. A1 en B1 presteren in mei 1994 uitstekend tijdens het internationale toernooi om de Bohemians Cup in het Tsjechische Pilzen. De spelers, en begeleiders, die er bij waren beleven een onvergetelijke ervaring.


Twenthe Steigert

In 1993 wordt Helmig Westerik de nieuwe voorzitter van Twenthe, hij volgt Harry Verheul op en zit vol met nieuwe plannen. Eén er van is het formeren van de PR-commissie. Het is de bedoeling dat deze commissie nieuwe geldbronnen gaat aanboren en activiteiten zal gaan ontplooien die Twenthe in de schijnwerper zullen gaan plaatsen. De PR-commissie komt met een communicatieplan onder de prikkelende titel "Twenthe Steigert". Ook ziet het Jac, de jeugdactiviteitencommissie, niet lang daarna het levenslicht. De heren geven vol gas, de eerste wapenfeiten zijn een grote feestavond met een grote verloting, de netto opbrengst hiervan bedraagt 5000 gulden. Vele evenementen zullen volgen waarbij de thema-avond de absolute klapper zal worden. Jaarlijks organiseert de PR-commissie een forum discussie onder leiding van Studio Sport-coryfee Evert ten Napel. Als gasten worden in de loop der jaren gepresenteerd: Edwin Vurens, Jaap Uilenberg, Rob Baan, Co Adriaanse, Eddy Achterberg, Heini Otto, Jan van Halst, John Blankestein, Hans Kraay, Jörg Smeets, Hans Meyer, Pieter Vierhout, Fritz Korbach, Kick van der Vall, Dick Jol, Jimmy Calderwood, Eric Braamhaar, Mark Wotte, Rob McDonald, Roelof Luinge, Erik ten Hag, Piet Schrijvers, Ben Haverkort, John van den Brom, Peter van Vossen en Ton van Dalen.

Thema-avond 1997 met v.l.n.r. Evert ten Napel, Hans Meyer en Hans Kraay

Middenmoot

Onder leiding van Jan de Vries uit Enschede is Twenthe in 1995 zeer dicht bij de promotie. In de laatste thuiswedstrijd in de na-competitie speelt Twenthe tegen La Prémiëre uit Almelo en heeft aan een punt genoeg om de vlag uit te steken. Twenthe staat na 45 minuten op een 2-0 voorsprong en de feestcommissie bereidt in de kantine alvast een gigantisch feest voor. Op miraculeuze wijze komt Lap terug in de wedstrijd en weet maar liefst vier keer te scoren. De bloemen gaan naar Almelo en de slingers worden weer van het plafond gehaald. Twenthe speelt ook in het seizoen 1996-1997 in de TVB. De Eerste Klasse TVB zal vanaf dat jaar, na de herstructurering van de KNVB, de Vijfde Klasse KNVB zal worden. Het seizoen daarna zijn de verwachtingen te hoog gespannen, Twenthe eindigt in de middenmoot en de trainer haalt het einde van het seizoen niet. In 1996 wordt Helmig Westerik opgevolgd als voorzitter door Marcel Kummel. De grondlegger van "Twenthe Steigert" wordt de nieuwe voorzitter van Twenthe. Helmig wordt tijdens de jaarvergadering benoemd tot "lid van verdienste".


Zeventig

In 1997 viert Twenthe haar 70-jarig bestaan en is de club opnieuw dichtbij promotie naar de Vierde Klasse KNVB. In de laatste wedstrijd van de na-competitie wordt in Saasveld aangetreden tegen Saasveldia. Het weer is prachtig en de Twenthesupporters talrijk. Met bussen en auto's wordt Saasveld ingenomen. Twenthe heeft één puntje nodig voor promotie. Tot 20 minuten voor het einde van de wedstrijd loopt alles naar wens, Twenthe is sterker en Saasveldia is niet één keer gevaarlijk geweest. De trainer van Saasveldia besluit echter tot een noodgreep. Hij brengt een speler in die aan beide benen volledig is voorzien van elastiek en bandages. Het blijkt echter een gouden wissel, de ingevallen speler scoort in de slotfase twee keer en Twenthe’s droom spat uiteen. Het resultaat in de na-competitie is een domper op de jubileumwedstrijd, die de "day-after" op het Piepwillem gespeeld wordt. In de stromende regen verslaat FC Twente ons eigen Twenthe met 8-1.


Club van 100

In augustus wordt een grandioze feestavond gevierd met een scala aan eigen Twenthe-artiesten. De sfeer is fantastisch in de overvolle Bebsel. Hier wordt het initiatief geboren tot de oprichting van de Club van 100. Deze gaat na de oprichtingsvergadering in oktober definitief van start. De respons is enorm en binnen een jaar zit de Club van 100 al dicht bij het streefaantal van 100 leden, die elk honderd gulden per jaar in de kas storten. De club zal zich ontpoppen als een belangrijke (financiële) steun voor Twenthe. De Club van 100 realiseert onder anderen nieuwe dug-outs en levert een wezenlijk aandeel bij de totstandkoming van de lichtinstallatie op Twenthe’s derde speelveld en aanpassingen aan het clubgebouw. Ook worden interessante uitstapjes naar bierbrouwerijen en voetbalclubs als FC Schalke 04 en Ajax georganiseerd.


Trainer stapt op

De trainer van het eerste elftal haalt het einde van het seizoen niet en stapt op wanneer hij de boel niet aan de praat krijgt. De trainer van het tweede elftal, René de Leeuw neemt het over tot het einde van het seizoen. Omdat de resultaten gedurende het seizoen tegenvallen rekent niemand nog ergens op. In mei van het jaar 1998 gebeurt het onverwachte toch. De ontspannen kameraadschappelijke aanpak van de Leeuw slaat ook aan bij het eerste elftal en er wordt een schitterende reeks wedstrijden neergezet met een periodetitel als gevolg. Voor de derde keer in vier jaar tijd staat Twenthe op de drempel van de Vierde Klasse.


Ontlading

In de laatste na-competitiewedstrijd tegen Vogido moet Twenthe de volle winst grijpen anders gaat het weer mis. De E- en F-jeugd die in Buurse hun jaarlijkse voetbalkamp hebben opgeslagen komen met een volle bus en spandoeken het eerste elftal ondersteunen. Na een 0-0 ruststand komt Twenthe in de 2e helft met 1-0 achter maar blijft gedisciplineerd het spel dicteren. Emiel Freriksen, met een schitterende gelijkmaker en Lennert Berkers met een zuiver afstandsschot zorgen voor de volle winst. Een uitzinnige menigte neemt bezit van het hoofdveld van Vogido. Een geweldige ontlading met een fantastisch bevrijdingsfeest van drie dagen lang volgen op de verdiende promotie. De E-jeugd van Twenthe blijkt over voorspellende gaven te beschikken hetgeen blijkt uit een levensgroot spandoek met opschrift "Ajuus Vijfde Klasse!". De ad-interim trainer René de Leeuw is de gevierde man en wordt door de Club van 100 benoemd tot erelid.

Derde Klasse!

Het eerste seizoen in de Vierde Klasse start Twenthe met de nieuwe trainer Ate Relker. De ploeg verrast vriend en vijand met fris en mannelijk voetbal. De aanpak van Relker zorgt voor een meer volwassen spelstijl. Het talent wat al jaren aanwezig is lijkt eindelijk tot wasdom te komen. Opnieuw pakt Twenthe een periodetitel. De weg naar promotie is echter lang. Na twee beslissingsrondes volgt pas een na-competitie waarin uiteindelijk een prijs te winnen valt. En het ongelooflijke gebeurt. Twenthe speelt vol zelfvertrouwen. Eerst wordt Wilhelminaschool overtuigend aan de kant geschoven en in de laatste wedstrijd van de na-competitie wordt Delden overtuigend met 3-0 verslagen. Twenthe promoveert voor het eerst in haar historie naar de 3e Klasse van de KNVB en Ate Relker maakt zijn erepredikaat "Meistermacher" meer dan waar. Ate gaat op de schouders en op een spandoek prijkt: "Hof van TWENTHE".


Promotie vv Twenthe 1 naar 3e klasse KNVB (1999)

Specialiteit

Het eerste jaar in de Derde Klasse is zwaar. Twenthe is ingedeeld in de Sallandse/Veluwse afdeling. Ver reizen en spelen tegen onbekende tegenstanders is het lot. Twenthe speelt goed mee maar speelt veel te vaak gelijk. Aan het eind van de rit staat Twenthe op een gedeelde 10e plaats en in punten gelijk met Heeten. Een beslissingswedstrijd moet duidelijkheid geven welke van de twee ploegen na-competitie moet gaan spelen voor klassebehoud. Op het terrein van Sportclub Lochem trekt Twenthe ook nu weer aan het langste eind. Het spelen van finales lijkt zowaar een specialiteit van de ploeg te zijn geworden. Twenthe wint met 3-1 en mag gaan spelen in de Derde Klasse met veel Twentse clubs en dus met veel derbies tegen onder anderen Hector, Rood Zwart en Enter. Een primeur beleeft Twenthe bij het begin van het seizoen 2000-2001 wanneer de PR-commissie voor een programmablad zorgt bij elke thuiswedstrijd van het eerste elftal.

Masterplan

Op bestuurlijk gebied maakt Twenthe stormachtige tijden door. Het bestuur komt met een "Masterplan" waarbij een aantal speerpunten zijn: realisatie van een eigen parkeerplaats, realisatie van een lichtinstallatie op het derde speelveld, vervanging van het kunstgras, uitbreiding van de trainingsmogelijkheden en de privatisering van de gebouwen. Daarnaast krijgt de jeugdopleiding extra aandacht en wordt een jeugdcoördinator aangesteld met het oog op de lange termijn en de opdracht om het jeugdplan aan te passen aan de eisen van de tijd. Alle onderdelen van het Masterplan worden gerealiseerd behalve de vervanging van het kunstgras en het uitbreiden van de trainingsmogelijkheden op natuurgras. Onder anderen veroorzaakt door de vorming van de nieuwe gemeente "Hof van Twente" waar Twenthe’s kunstgrasveld nu eenmaal geen prioriteit heeft.

Uniek

Tijdens het seizoen 2000-2001 in de Derde Klasse vindt Twenthe opnieuw zijn draai. Het speelt goed maar laat na de winterstop kostbare punten liggen in de strijd om een periodetitel of een vierde plaats op de ranglijst (dat ook na-competitievoetbal zou opleveren). Twenthe beëindigt het seizoen uiteindelijk op een prima 6e plek, in ieder geval de hoogste klassering van de club ooit. Tevens is het uniek in de historie van het Goorse voetbal dat Twenthe de hoogst spelende club in Goor is. Hector degradeert helaas naar de Vierde Klasse waarin GFC eveneens actief is. Nadat onze club twee jaar geen A jeugd op de been heeft kunnen brengen (1996-1998) ziet het er tijdens het seizoen 2001-2002 weer fantastisch uit. Het A1 elftal wordt kampioen en promoveert naar de Hoofdklasse. Het niveau waarop onze A-jeugd jarenlang heeft gespeeld. De opbouw van de jeugd ziet er prima uit. Twenthe zal de komende jaren met zowel twee A als B-elftallen aantreden in competitieverband.

Smaak

Twenthe heeft de smaak te pakken in het derde seizoen in de Derde Klasse. Vlak voor de winterstop staat Twenthe zelfs bovenaan de ranglijst. Door twee ongelukkige nederlagen grijpt Twenthe net naast de eerste periode die maar liefst 12 wedstrijden beslaat. Toch maakt Twenthe ook dit jaar weer een goede indruk en eindigt net als het jaar daarvoor op de zesde plaats. In de loop van het jaar 2001 wordt een jubileumcommissie samengesteld die de opdracht krijgt om er een knallend feestjaar van te maken. Aan het eind van het jaar besluiten Ate Relker en Twenthe niet met elkaar verder te gaan. Twenthe en Relker beleefden vier schitterende seizoenen samen maar beseffen beiden dat het goed is om weer eens wat anders te gaan doen. Ate Relker kiest voor WVV uit Hengevelde. Voorzitter Kummel maakt tijdens de nieuwjaarsrede op 4 januari 2002 bekend dat de 34-jarige Rob Spliethof Twenthe’s nieuwe trainer-coach wordt. De opvolger van Ate is een jonge enthousiaste trainer en desondanks gezegend met een aantal jaren ervaring als hoofdcoach.

75-jarig bestaanHet jaar 2002 wordt het jaar van het 75-jarig bestaan van de club. De jubileumcommissie onder leiding van Ben Bekhuis heeft een aantal prachtige projecten op touw gezet. Behalve de traditionele thema-avond wordt gewerkt aan een grote reünie met een grootse expositie en zijn er plannen voor een feesttent op het hoofdveld! Verder een jeugdvoetbaldag, jubileumwedstrijd, een muziekshow voor de jeugd, jeugdtoernooi, een jubileumboek en een grote feestavond aan het eind van het jaar. Ondertussen wordt de sportieve doelstelling bereikt. Het eerste elftal van Twenthe handhaaft zich wederom in de Derde Klasse (met een zevende plaats in de competitie) en bij de jeugd worden enkele fraaie kampioenschappen gevierd. Op bestuurlijk gebied is het jammer dat voorzitter Kummel en secretaris Morsink tijdens het jubileumjaar een stapje terug doen vanwege te drukke werkzaamheden. Theo Deegens wordt de nieuwe voorzitter middenin het jubileumjaar en Jeroen Haafkes secretaris.

Website

De nieuwe media doen ook bij Twenthe haar intrede. In het voorjaar van 2002 wordt een nieuwe website gelanceerd. De site ziet er strak uit en is zeer informatief. Het biedt Twenthe alle mogelijkheden om de interne en externe communicatie te verbeteren. Erg handig ook bij het informeren over de jubileumactiviteiten van de club. Tijdens de algemene ledenvergadering presenteert Helmig Westerik het meerjaren beleidsplan aan de leden van Twenthe. Aan dit plan werd in het afgelopen jaar door verschillende commissies hard gewerkt. De speerpunten van het beleid zijn de komende jaren: vrijwilligers, accommodatie en de jeugdopleiding, het paradepaardje van de club.

Twentse VeteranenOp de verjaardag van de club op 17 augustus ontvangt het eerste elftal van Twenthe het elftal van de Twentse veteranen. Het is warm weer en de wedstrijd wordt enkele keren onderbroken voor een drinkpauze. Twenthe biedt goed tegenstand maar in de tweede helft beslissen de oud profs, met onder anderen Folkert Velten en Clemens Zwijnenberg de wedstrijd met 0-2. Het volgende weekend staat de grote reünie en een expositie op het programma. Op het hoofdveld wordt een feesttent neergezet waar op vrijdagavond een spetterende playbackshow voor de jeugd wordt gehouden (TMF, Twenthe Music factory) en op zaterdag de grote reünie. Bijna vierhonderd leden en oud-leden hadden zich verzameld voor de reünie. Deelnemers kwamen uit alle windstreken en degene die het verst moest reizen was Marcel Waanders uit Canada. De oudste deelnemer was de 92 jarige Johan (Johnny) Braakhuis. Er was voldoende ruimte voor gezellig bijpraten en de zaterdagavond was gereserveerd voor muzikaal vertier. De Twentheband presenteert een nieuwe meezinger, het Twenthelied “Wij zijn de Tricolores”. Op zondagochtend was er voor de die hards natuurlijk een ontbijt met spek en eieren tijdens het frühschoppen.

Feestavond

Om het jubileumjaar op een gepaste wijze af te sluiten wordt halverwege november een gigantisch Twenthefeest georganiseerd, vanzelfsprekend bij de Bebsel. De feestavond wordt voorafgegaan door een uiterst sfeervolle kerkdienst in de katholieke kerk. Speciaal voor deze kerkdienst wordt pastor Heuven uitgenodigd om voor te gaan in deze voetbalviering. Er staat een grote voetbal op het altaar en er wordt een prachtige erehaag gevormd door de F-voetballertjes van de club. De dienst is een doorslaand succes en de kerk is tot de laatste plek gevuld waardoor er achterin de kerk zelfs mensen moeten staan. Het ontlokt pastor Heuven de uitspraak dat ook het parochiebestuur waarschijnlijk erg blij is met het jubileum van de club. De pastor brengt ook nog even een bezoek aan het feest dat daarna los barst bij de Bebsel. Twenthe laat zich van zijn creatiefste kant zien met zang, dans, cabaret, de Twentheband en hilarische sketches. In de winterstop plaatst de vrijdagmiddag nieuwe dug-outs op het hoofdveld, een investering van de Club van 100.

Nieuw tijdperk

Met het vertrek van Ate Relker en de komst van Rob Spliethof breekt er sportief gezien een nieuw tijdperk aan. Naast Relker had ook Herman Boensma als leider (tijdelijk) afscheid genomen en moesten zes nieuwe spelers in het eerste elftal worden ingepast. Het zou een moeizaam seizoen worden voor Twenthe. Na de winterstop blijven de prestaties en het veldspel wat achter bij de verwachtingen. Vanwege een sterke eindspurt weet Twenthe zich te handhaven via een zevende plek op de ranglijst. Desondanks bleek de samenwerking tussen trainer en spelers niet optimaal. Twenthe en Spliethof nemen afscheid van elkaar en Coen Nijenhuis wordt als nieuwe trainer verwelkomd, een ambitieuze jonge trainer met een betaald voetbalhistorie en een duidelijke visie. Nijenhuis kent Twenthe van de onderlinge wedstrijden tussen KVV Losser en zijn nieuwe club. Hij ziet perspectieven om Twenthe op een hoger plan te brengen. Het tweede elftal onder trainer Richard Steggink presteert uitstekend, zij vieren een kampioenschap in 2003 en promoveren naar de reserve Derde Klasse waardoor de gewenste kwalitatieve aansluiting tussen het eerste en tweede elftal tot stand is gebracht.

Zwembad

Ondertussen is het bestuur van Twenthe met de gemeente in gesprek over het uitbreiden van de trainingsfaciliteiten. Een mogelijke optie vormt de groenvoorziening bij het voormalige zwembad waar een bergbezinkbassin staat gepland. Bottleneck is vooralsnog het bestemmingsplan dat niet voorziet in een sportveld op de geplande locatie. De groei van de club legt extra druk op het bestaande bestand vrijwilligers. Om dit probleem extra onder de aandacht te brengen wordt een speciale ledenvergadering belegd waar pittig maar constructief van gedachten wordt gewisseld. Het levert nieuwe ideeën en vrijwilligers op. Er vinden wat wisselingen plaats in jeugdbestuur en andere commissies. Nadat de PR-commissie na afloop van het jubileumjaar besloot om wat gas terug te nemen pakken Hennie Visscher en Hugo Eijkelkamp de handschoen op wat betreft de thema-avond. Bij wijze van experiment wordt deze avond op de vrijdagavond georganiseerd en worden wielercracks als Hennie Kuiper en Bert Boom uitgenodigd. De avond die wordt gepresenteerd door Paul Schabbink is een succes, alleen valt de opkomst op de vrijdagavond wat tegen ten opzichte van de traditionele donderdag. Het eerste elftal onder leiding van Coen Nijenhuis beleeft een moeizame competitiestart en staat halverwege het seizoen op de laatste plaats. Het elftal voetbalt zeker niet slecht maar komt erg moeilijk tot scoren. Desondanks geven spelers en bestuur al in een vroegtijdig stadium aan in de toekomst met de huidige trainer door te willen.

Knokken

Uiteindelijk weet Twenthe zich uit de gevarenzone te knokken en handhaaft zich zonder nacompetitie op een negende plaats. Aan het eind van het seizoen krijgt de trainer de kans om te verkassen naar hoofdklasser PH uit Almelo. Het bestuur van Twenthe heeft begrip voor de move van Nijenhuis en haalt een andere jonge coach binnen. De nieuwe man heet Gerrit Marsman en is zijn loopbaan begonnen bij De Zweef en de laatste twee jaar trainer van SV Delden. Omdat de club uit Delden niet aansluit bij zijn ambities tekent hij maar wat graag bij de tricolores. Na vijf jaar in de Derde Klasse leeft binnen Twenthe de wens om eens een keer een goede start van de competitie te beleven en daardoor ook eens een keer bovenin mee te draaien of stiekem een periode te pakken. Deze ambities zijn niet op drijfzand gebaseerd omdat ook het tweede elftal en de A-jeugd uitstekend presteren en spelers naadloos in de eerste selectie worden ingepast. Ondertussen is Marcel Vaneker aangetreden als bestuurslid Communicatie en PR-zaken. Met ondersteuning van de leden van de PR-commissie geeft Marcel leiding aan een nieuwe redactie van het clubblad, de website wordt verder uitgebreid en vernieuwd hij zorgt voor een stroom aan informatie van Twenthe nieuws naar de media.

De Zweef 

Het eerste contractjaar (2004/2005) onder Marsman begint net als voorgaande seizoenen moeizaam. Ook dit jaar een matige competitiestart met weinig punten. Maar door goed voetbal en prima resultaten in de tweede competitiehelft eindigt het eerste elftal net als een jaar eerder op een negende plaats in de Derde Klasse. De goede prestaties van Twenthe in de tweede seizoenshelft zijn andere verenigingen in de regio niet ontgaan. Eersteklasser De Zweef zoekt een nieuwe trainer en heeft zijn zinnen gezet op trainer Gerrit Marsman. Hoewel Twenthe eigenlijk al een akkoord had bereikt over een nieuw contract voor het nieuwe seizoen gunt het bestuur van Twenthe Marsman de stap hogerop en laat hem gaan naar zijn jeugdliefde De Zweef uit Nijverdal. Het derde elftal onder leiding van Johan ten Brummelhuis viert een fantastisch kampioenschap en Peter Waanders verovert de Patsboemtrofee.

Zilveren oliebollencrossIn januari 2005 beleeft de oliebollencross haar 25ste editie. Omdat de belangstelling voor de prestatieloop de laatste jaren een beetje achter blijft wil de organisatie het deelnemersaantal weer wat proberen op te krikken. De organisatie besluit om het evenement een bredere opzet te geven. Door het bedenken van een Extra Large-variant. Naast de prestatieloop is er een skihut met apres-ski taferelen, spelletjes voor de jeugd, een mountainbike tocht, wandeltocht en een kleurwedstrijd voor kinderen. De nieuwe opzet slaat aan want het aantal deelnemers komt voor het eerst sinds jaren weer boven de 100 uit. Ondertussen ondergaat de keuken in het clubhuis een grondige metamorfose. Er volgt een interne verbouwing waarbij nieuwe apparatuur wordt geplaatst en de keuken en koelcel worden vernieuwd. Door deze renovatie voldoet de keuken van Twenthe weer volledig aan alle hygiëne- en kwaliteitseisen.

Twenthe 2 schrijft historie

Het tweede elftal schrijft historie wanneer het eind april 2005 voor de tweede keer binnen twee jaar tijd een kampioenschap weet te vieren. Daarmee komt er een eind aan het tweejarig verblijf in de reserve Derde Klasse. Op twee wedstrijden voor het einde van de competitie zijn de mannen van trainer Steggink al onbereikbaar voor de concurrentie. Rode kampioens T-shirs en een rondrit door Goor zorgen voor uitgelaten taferelen. Nog nooit bereikte een tweede elftal van een Goorse club de Tweede Klasse, een prestatie van formaat. Een fantastisch afscheid voor de trainer Steggink en de 38-jarige Robby Stevens die na twintig jaar competitievoetbal afscheid neemt als actief speler van de selectie. Richard Steggink keert terug naar zijn oude club MVV ’29 en Robby wordt de nieuwe leider van Twenthe 2. Twenthe A1 weet zich ook dit jaar weer te handhaven in de hoofdklasse. Aan het eind van het seizoen komt er een voorlopig eind aan het programmaboekje bij thuiswedstrijden van het eerste, het bestuur wenst hier in het nieuwe seizoen geen geld meer voor uit te trekken.


Nieuw bestuur

Tijdens de jaarvergadering in juli wordt een nieuwe voorzitter gekozen, Hennie Visscher is de opvolger van Theo Deegens.

Als secretaris treedt Rudie Groot Kormelink aan die deze functie combineert met het wedstrijdsecretariaat. De nieuwe penningmeester wordt Sander te Riet. Het bestuur kondigt aan dat er een database aangelegd gaat worden om het vrijwilligerswerk in kaart te brengen en om zodoende de taken binnen het vrijwilligerswerk beter te kunnen verdelen. Bij notariële akte werden de kleedkamers officieel bezit van de voetbalvereniging Twenthe. Voorafgaand aan een thuiswedstrijd van het eerste elftal onthuld Jan Waanders in het najaar een kunstwerk van zijn hand. Het schilderij beeldt conform de cover van het clubblad een linksbenig schietende Twenthespeler uit. Een schitterend staaltje van clubliefde en huisvlijt. Het kunstwerk heeft een prominente plaats in de entreehal van het clubgebouw.

Debutant

Twenthe start het seizoen 2005-2006 voor het zevende opeenvolgende jaar in de Derde Klasse. Met het aantrekken van debuterend trainer Erwin Schorn neemt Twenthe ogenschijnlijk een grote gok. De tweeëndertig jarige Schorn speelde een jaar eerder nog als spits van SV Almelo tegen Twenthe en moet zich een jaar later als trainer-coach zien te bewijzen tegenover zijn voormalige tegenstanders. Naar later zal blijken pakt deze zet uitstekend uit. Een noviteit is de presentatie van alle gediplomeerde trainers voor het nieuwe seizoen. Communicatieman Marcel Vaneker zorgt, met dank aan de power point en de beamer, voor een hilarische en creatieve presentatie van de trainers.

Hockeyveld

De aanpak van Schorn slaat prima aan. De jonge groep gaat door het vuur voor de nieuwe trainer die ervaren leiders als Frans Overbeek en Herman Boensma naast zich weet. Het tweede elftal krijgt ook een nieuwe trainer. Eelco Hammer krijgt de ondankbare taak om het tweede elftal in de reserve tweede klasse te houden. In augustus overlijdt oud sponsor Ben Bauhuis en Twenthe speelt de eerste thuiswedstrijd met rouwbanden. De veldencapaciteit blijft een hardnekkig probleem. Diverse elftallen moeten voor de training uitwijken naar het grasveld bij de hockeyvereniging. Geen ideale situatie en er wordt weinig vooruitgang geboekt bij het realiseren van extra trainingsvelden in de nabijheid van het Piepwillem.

Sinterklaas

Ondertussen is een kunstgrascommissie met afgevaardigden van Twenthe en de gemeente met een rapport op de proppen gekomen wat betreft de vervangingskwestie van het SEOK kunstgrasveld dat in 1988 werd aangelegd. In het verschenen rapport wordt geadviseerd om een nieuwe verbeterde versie van het kunstgrasveld aan te schaffen. Tijdens een buitengewone ledenvergadering in oktober worden de leden geïnformeerd en wordt het voorstel van het bestuur aangenomen. Het bestuur besluit offertes van diverse kunstgrasaanbieders te vergelijken. Ondertussen gaan seniorenspelers op bezoek in Haaksbergen en Apeldoorn om diverse kunstgrasvelden te testen. Het Sinterklaasfeest voor de F-jeugd en de mini’s in december wordt door 90 kinderen meebeleefd, een ongekend hoog aantal. Sinterklaas moet diep in de buidel tasten voor de aanschaf van alle kadootjes.

Brummen

Voor de verandering beleeft Twenthe in het eerste jaar onder Schorn eens een keer een goede competitiestart. Meedoen om het kampioenschap is nog net iets teveel gevraagd maar Twenthe presteert uitstekend met een vierde plaats op de ranglijst en pakt voor het eerst een periodetitel in de Derde Klasse. De derde periode gaat naar Twenthe en daardoor kan het zich gaan opmaken voor promotiewedstrijden naar de Tweede Klasse. Uniek in de historie van de tricolores. Twenthe mag in een dubbele wedstrijd tegen Brummen gaan uitmaken wie zich mag melden voor promotie naar de Tweede Klasse. In de eerste wedstrijd wordt het 1-1 op het Piepwillen, Twenthe houdt uitzicht op een goed resultaat. De tweede pot in Brummen eindigt ook gelijk en penalties gaan uitmaken wie door mag. Na een bloedstollende serie blijkt Brummen het gelukkigst en gaat door naar de volgende ronde. Twenthe is weer een ervaring rijker en komt ook het volgende seizoen 2006-2007 uit in de Derde Klasse. Eelco Hammer presteert prima met Twenthe 2 in het debuutjaar in de reserve Tweede Klasse en weet zich te handhaven.

Afscheid kunstgras

Twenthe heeft gekozen voor een nieuwe generatie kunstgras op haar trainingsveld. Op dit nieuwe veld zal ook het eerste helft thuiswedstrijden in competitieverband kunnen afwerken. In juni 2006 wordt begonnen met de sloop van het oude kunstgrasveld. Van het oude kunstgrasveld wordt uitvoerig afscheid genomen. Tijdens een feestelijke ceremonie worden reuzenluchtballonnen opgelaten door de oud bestuurders van het SEOK. Voor de jeugd is er een luchtballonnenwedstrijd. De laatste trainingsavond van het seizoen op het oude kunstgras wordt met live muziek, lentebok en een barbecuefeestje afgesloten. In de zomerperiode wordt de entree en de toiletgroep van het clubgebouw onder handen genomen. Het resultaat mag er wezen. Na de zomer wordt het nieuwe kunstgrasveld in gebruik genomen. De luchtballonnen wedstrijd wordt gewonnen door F2, zij mogen met z’n alleen naar een wedstrijd van FC Twente.

World Master Team

Het nieuwe kunstgrasveld wordt feestelijk in gebruik genomen met een feestweekend eind september 2006. Op zaterdag volgt een feestelijke openingswedstrijd tussen seniorenvoetballers van Twenthe tegen een prominentenelftal, het zogenaamde World Master Team, bestaande uit bekende Nederlanders en oud-internationals. De KNVB heeft een verzoek van Twenthe om een weekend vrijaf te mogen nemen afgewezen. Het eerste elftal kan dus niet aantreden voor de openingswedstrijd. Twenthe verschijnt met een All Star Team aan de aftrap. Het team onder leiding van Joop Oudebos telt afgevaardigden uit elk seniorenelftal van Twenthe. De aftrap wordt verricht door wethouder Knuiman. Bij het World Master Team spelen onder anderen oud profs als Leo van Veen, René van de Kerkhof, Wim Meutstege en acteur Bas Muijs. Met name Bas Muijs is er verantwoordelijk voor dat vooral veel meisjes op deze wedstrijd zijn afgekomen. De wedstrijd eindigt in 5-2 voor het WMT. Op zondag is er voor de jeugd een voetbaldag met de KNVB voetbaltruuk op het spiksplinternieuwe kunstgras.

Record

Tijdens de jaarvergadering wordt Emiel Hummelink gekozen als nieuwe penningmeester van het dagelijks bestuur. Vanwege drukke werkzaamheden heeft Sander te Riet deze functie neer moeten leggen. Jeugdvoorzitter Peter Waanders meldt dat Twenthe met het record aantal van 19 jeugd teams uit zal komen in competitieverband. Zoveel jeugdteams heeft Twenthe in het verleden nog nooit op de been gebracht. Verwacht wordt dat er na de winterstop met nog een extra F-elftal in de competitie zal worden uitgekomen waarmee het aantal zal uitkomen op twintig. Twenthe 2-speler Emiel Freriksen vertrekt met een ISAF missie naar Kandahar Afghanistan en houdt Twenthe via de website op de hoogte met zijn digitale dagboek: “Onze man in Afghanistan”.

Kika

Aan het eind van het jaar 2006 komt de PR-commissie bijeen om voorbereidingen te treffen voor het 80-jarig bestaan van de club. Zij doen het voorstel om tijdens het jubileumjaar een goed doel te adopteren en om tijdens de feestelijkheden extra geld op te gaan halen voor het doel “Kinderen Kankervrij”. De doelstelling is om een bedrag tussen de 1000 en 2500 euro in te zamelen. Dit geld zal moeten worden ingezameld tijdens de drie speerpunten: oliebollencross, mix-toernooi en de feestavond via collectes en een verloting. Het bestuur vindt het een uitstekend plan en vindt het een mooie mogelijkheid om zowel Kika als Twenthe op een positieve manier in het nieuws te brengen. Ben Bekhuis en Hans Lammertink van de PR-commissie zullen de acties voor Kika op touw gaan zetten. Het eerste team wint tijdens de winterstop het zaalvoetbaltoernooi in Holten door in de halve finale GFC te verslaan en in de finale Hector.

Unicum

Het eerste elftal onder trainer Schorn heeft de stijgende lijn duidelijk te pakken en presteert in het seizoen 2006-2007 boven verwachting. Het eerste team start zo goed dat het in de winterstop op een gedeelde eerste plaats terug te vinden is. Het succes blijkt geen incident. Twenthe doet tot het eind van de competitie mee om de titel maar moet NEO uit Borne uiteindelijk voor laten gaan. Twenthe eindigt op een schitterende tweede plek in de competitie, een unicum in de historie van de club. Omdat ook de derde periodetitel wordt veroverd mag Twenthe zich dit jaar net als een jaar eerder gaan melden om de uitputtingsslag voor promotie naar de Tweede Klasse. Op sportief gebied belooft het jaar waarin Twenthe haar 80-jarige verjaardag viert legendarisch te worden. Het derde elftal viert een glorieus kampioenschap in de Vijfde Klasse, het achtste wordt eveneens kampioen terwijl naast Twenthe 1 ook Twenthe 2 zich mag gaan opmaken voor een nacompetitie voor promotie. Twenthe A1 heeft minder geluk en tuimelt uit de hoofdklasse.

Zelfbeheersing

Hoewel het eerste net geen kampioen werd eindigde het met een record aantal punten van 49 op de tweede plaats. De wijze waarop Twenthe zich in het vervolg van het promotietraject manifesteert is legendarisch te noemen. In de eerste ronde neemt Twenthe wraak op Brummen dat een jaar eerder nog te sterk bleek in de promotiewedstrijden. De zelfbeheersing van spelers en begeleiders van Twenthe valt te prijzen omdat met name in de uitwedstrijd de tegenstander een veel te harde spelstijl hanteert. De manier waarop Ruud Vehof letsel werd toegebracht in Brummen was ronduit schandalig. De volgende ronde tegen AJC was van een totaal ander kaliber. Twee uitstekende ploegen die aan elkaar gewaagd waren, Twenthe toonde veel veerkracht en wist ook AJC op de knieën te krijgen. Twenthe bereikt de finale tegen Wijhe ’92.

Memorial Day

Ondertussen wordt het 28 mei. Tweede pinksterdag in het jaar 2007. Dan Twenthe 2. Nadat in de eerste ronde NEO 2 werd uitgeschakeld moest het tweede elftal onder leiding van Eelco Hammer en Robby Stevens op het terrein van Rood Zwart in Delden aantreden tegen het tweede van ATC ’65. De inzet van de strijd in deze finale is promotie naar de reserve Eerste Klasse, een belachelijk hoog niveau voor een tweede elftal van een Goorse voetbalclub. Twenthe was de hele wedstrijd de bovenliggende partij en wist de winst dan ook verdiend naar zich toe te trekken. Een smetje op het succes was echter de wijze waarop het beslissende doelpunt tot stand kwam. De doelman van ATC wist een teruggespeelde bal na een blessurebehandeling niet onder controle te krijgen. De poging van Twenthe om de wedstrijd te laten overspelen was een sportief gebaar maar werd door de KNVB afgewezen. Ongelooflijk dat na de kampioenschappen in 2003 en 2005 in het jaar 2007 opnieuw een promotiefeest kan worden gevierd. Eelco Hammer krijgt de opdracht om het team in de Eerste Klasse te houden.Kippenvel

De finale tegen Wijhe ’92 is al op veel webpagina’s en in krantenartikelen beschreven. Een waar voetbalfeest vindt er plaats op het veld van de Witkampers in Laren. Twee teams met een grote supporterschare waren op tweede pinksterdag naar Laren afgereisd. Wat een entourage, wat een wedstrijd en wat een spanning. De wedstrijd ging gelijk op waarbij Wijhe in de eerste helft de beste kansen kreeg. In de tweede helft trok Twenthe het initiatief naar zich toe en kwam verdiend op een 2-0 voorsprong. De supporters van Wijhe verdienen een pluim voor de wijze waarop ze hun ploeg ook na deze achterstand blijven steunen, wellicht hierdoor geïnspireerd komt Wijhe terug in de wedstrijd en een boeiend gevecht tot aan de het laatste fluitsignaal is het gevolg. Twenthe wint met 2-1 en de taferelen die zich daarna op en rond het veld afspelen bezorgen menigeen kippenvel. Alles wat Twenthe is viert feest en supporters en spelers van Wijhe zoeken troost bij elkaar. Supporters en spelers uit beide kampen applaudisseren voor elkaar en delen over en weer complimenten uit. Zo mooi kan voetbal zijn anno 2007.

Good old André

Opmerkelijk in de finale tegen Wijhe ’92 is het meespelen van good-old André Karnebeek in de tweede helft van de wedstrijd. Doordat zowel het eerste als tweede elftal de finale van promotiewedstrijden wist te bereiken werd er een zware wissel getrokken op de fysieke toestand van de spelers met blessures en schorsingen tot gevolg. Vijfde elftalspeler Karnebeek (37 jaar) toont zich een ware clubman door in deze extreme omstandigheden bij te springen, en hoe. André speelt soeverein in het hart van de verdediging en weet nog bijna te scoren met één van zijn befaamde kanonskogels uit een vrije trap. De finalewedstrijd is tevens het debuut van André in het eerste elftal van de club waar hij zijn loopbaan als jeugdspeler begon. De eindstand wordt 2-1 voor Twenthe en het ongelooflijke wordt een feit: promotie voor Twenthe 1, 2 en 3! 28 mei 2007, een datum die veel Twentheleden niet gauw zullen vergeten.

Twenthe 80 jaar

Behalve de promoties wordt ook het 80-jarig bestaan van Twenthe in 2007 op gepaste wijze gevierd. Dit jaar geen jubileumboeken, feesttenten of reünies maar wel een hoofdrol voor de actie voor Kika en een fantastische showavond in november. Het jaar begint met de oliebollencross, deze levert een paar honderd euro op voor Kika. Het begin is er. In mei wordt de laatste trainingsavond van het seizoen afgesloten met “Ein Festival der Liebe”. Een “Halbe Literparty” met live muziek en een heerlijke barbecue. Joop Oudebos neemt afscheid als trainer van de recreatievoetballers (lagere elftallen van Twenthe). Aan het eind van het seizoen begint voor de seniorenleden de “Stratemaker op Zee-show”. Alle stoeptegels en klinkers rond het complex worden er uitgehaald, waarna met vereende krachten nieuwe klinkers worden ingelegd. Met het nieuwe straatwerk kan de club weer jaren vooruit. Tijdens de algemene ledenvergadering in september 2007 wordt Jan Huistede benoemd tot erelid van Twenthe. De zilveren erespeld, de hoogste KNVB onderscheiding voor KNVB leden, wordt door zijn vrouw Sjaan opgespeld. Meer dan 30 jaar lang was Jan betrokken bij het beheer van de kantine en als actief vrijwilliger bij de club betrokken. Bestuurslid Ate Brunnekreef houdt namens de KNVB een mooie toespraak.

De Tweede Klasse

In september vindt er een mix-toernooi plaats met een open karakter. Behalve de eigen leden zijn ook bedrijven en vriendenteams uitgenodigd. Er wordt gespeeld voor het goede doel, seniorenleden hebben voor hun teams sponsors gezocht en er wordt op sportieve wijze om de eer gestreden. D.J. Marco zorgt voor muzikale ondersteuning en voor een halve euro kan er een verzoekplaat worden aangevraagd voor het goede doel. Het toernooi wordt afgesloten met koel bier en een warme barbecue. De opbrengst voor Kika is mooi loopt op naar 2500 euro. De grote vraag bij het begin van het nieuwe seizoen is hoe de drie promovendi van Twenthe zich in het komende jaar zullen gaan houden. Worden het blijvertjes in de Tweede, reserve Eerste en de reserve Vierde Klasse of vliegen het eerste, tweede en derde elftal er subiet weer uit? Bij het begin van het seizoen keert het programmaboekje bij het eerste elftal na twee jaar afwezigheid weer terug: Twenthe Thoes. Initiatiefnemers Frans Tibbe en Rudie Groot Kormelink presenteren een mooi informatief programma met full color omslag.

Bokbier en Twenthefeest

In oktober wordt het bakleverseizoen geopend met een bokbieravond in de Twenthekantine. De bakleveractie voor de jeugd gaat van start en de intekenlijsten worden uitgedeeld. Herfstachtige taferelen in de kantine met baklever, hachee, rode kool, aardappelkroketten en stoofpeertjes. Kosten nog moeite worden gespaard en de vrije giften gaan naar Kika. In november vindt het jubileumfeest plaats bij de Bebsel. Elk elftal levert een act samen met de Twentheband en andere fantastische optredens. Deze avond volgt het klapstuk voor Kika. Een grote verloting en een veiling van een FC Twente kunstwerk en een shirt. Veilingmeester Paul Schabbink en Kika ambassadeur Kick van der Vall halen 1500 euro op, daar komt nog een schitterend bedrag uit de verloting bij. Rogier de Wit wint de hoofdprijs, een sportfiets model Unisex.

Kika scoort weer

De feestavond krijgt voor het goede doel nog een mooi vervolg. Tijdens de feestavond trad Simone Poelman op met het mooie nummer “Kika scoort weer” een song over een jong voetballertje dat leukemie overwint. De zaal is muisstil wanneer Simone het lied zingt. De reacties zijn na afloop zo enthousiast dat een groepje mensen het initiatief neemt om het nummer op CD te krijgen. De contacten worden gelegd en het nummer wordt bij de Rooftop Studio van Edwin van Hoevelaak op CD gezet. Paul Schabbink, Paul Gelen en Simone zijn de creatieve geesten achter het succes. Een telefoonteam benadert voetbalclubs in de regio om CD’s aan de man te brengen. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst wordt bekend gemaakt dat de actie voor Kika een totaalbedrag van 10.000 euro heeft opgebracht. De symbolische cheque wordt overhandigd aan Kick van der Vall. In januari steelt Simone de show in het RTV-Oost TV programma Regiotap van Willy Oosterhuis. Alle 1500 exemplaren van de CD zijn eind januari 2008 verkocht en daarmee is de Twenthe-actie voor Kika een doorslaand succes geworden.

Voetbalvrouwen

In januari organiseert de damescommissie voor het eerst een Hollandse avond in de Twenthekantine. De nieuwe commissie bestaat uit vrouwen en vriendinnen van bestuursleden en spelers van verschillende elftallen. De eerste avond wordt uitstekend bezocht. Live muziek, karaoke en prachtige prijzen tijdens de verloting. Dezelfde commissie heeft nog meer activiteiten op de rol staan. Ook de vrouwenavond met diverse workshops wordt een succes. Tijdens deze avond workshops bloemschikken, sieraden maken, visagie en voetzoolreflectie. Het bestuur van Twenthe is erg blij met de damesgroep. Zij nemen het initiatief tot nieuwe acties voor de club en zullen ook een belangrijke rol spelen bij de aanstaande verbouwing van de kantine.

Thema-avond 

In maart is er de terugkeer van de spraakmakende thema-avond. Op de ouderwetse donderdagavond stroomt de kantine traditioneel vol voor een boeiend voetbalforum. De thema-avond werkgroep bestaande uit Thijmen van Wissing, René Wibbelink en Marcel Vaneker hebben interessante namen naar het clubhuis gehaald. De voorzitters Jan Smit en Joop Munsterman van de Twentse eredivisionisten Heracles en FC Twente zij present en toparbiter Erik Braamhaar nemen deel aan de thema-avond die op deskundige wijze wordt ingeleid door RTV-Oost gigant Paul Schabbink. Er wordt gediscussieerd over “De toekomst van het topvoetbal in Twente”. In april 2008 overlijdt de oudste nog actieve speler van de senioren van Twenthe: Tonnie Haverkate. Hij speelde in het vierde elftal en was meer dan veertig jaar lid van Twenthe. Tonnie overleed op 55-jarige leeftijd nadat een jaar eerder kanker bij hem werd geconstateerd. Veel leden van Twenthe zijn aanwezig bij avondwake en uitvaart.

Opnieuw succes

De jeugdactiviteitencommissie in de nieuwe samenstelling toont zich zeer actief en organiseert uitstapjes naar Dolle Pret in Almelo voor de kleinsten en een geweldige zaterdag in Avonturenpark Hellendoorn voor de rest van de jeugdafdeling. Drie bussen vol (180 kinderen en begeleiders) vermaken zich begin juni opperbest in het pretpark. Het eerste elftal kent een prima debuutjaar in de Tweede Klasse. De vertrekkende trainer Erwin Schorn neemt afscheid van Twenthe met een mooie zevende plaats op de ranglijst. Twenthe speelt nog een cruciale rol in de strijd om het kampioenschap. In de laatste wedstrijd van het seizoen wordt koploper Voorwaarts Twello in eigen huis verslagen waardoor Rigtersbleek het kampioenschap in de Tweede Klasse mag gaan vieren. Het tweede elftal verbaast vriend en vijand in de Eerste Klasse. Na een zeer matig begin met acht nederlagen wordt na de winterstop een gigantische inhaalrace begonnen. Uiteindelijk eindigt Twenthe 2 boven de degradatiestreep en pakt op de valreep zelfs een periodetitel voor promotie naar de Hoofdklasse! In een promotieronde tegen SV Epe 2 speelt Twenthe uitstekend maar Epe gaat na 2 wedstrijden door naar de volgende ronde. Ook het 3e elftal beleeft een bizar slot van de competitie.

Twenthe 3 alweer!

In de eindfase leken de mannen van coach Emiel Hummelink uitgeschakeld voor de titel maar als de concurrentie punten laat liggen blijft Twenthe 3 winnen. Voor de tweede opeenvolgende keer wordt een kampioenschap behaald en de feestvreugde is groot. Een rondrit door Goor met bier en kabaal is het logische gevolg. Het derde elftal promoveert naar de Derde Klasse, nog nooit vertoond! Aan het eind van het seizoen 2007-2008 neemt de selectie afscheid van de trainers Schorn en Hammer en van de leiders Frans Overbeek, Herman Boensma en Robby Stevens, zij worden alom geprezen en met bloemen bedankt voor hun jarenlange inzet. Twenthe presenteert daarom nieuwe gezichten bij de selectie.

Oogverblindend

In de zomermaanden van 2008, terwijl het gros van de Twentheleden vakantie viert, vindt er een grootscheepse verbouwing van de kantine plaats. In de voorgaande jaren waren de entree, de toiletgroepen en de keuken al gerenoveerd en nu was de kantine zelf aan de beurt. De kantinecommissie, de damesclub en vele andere vrijwilligers leveren een puik staaltje vakwerk af. Een nieuwe bar, vloer, plafond, gordijnen en meubilair. Het resultaat is oogverblindend mooi. Het grijs en wit is verdwenen, foto’s en trofeeën gelukkig niet, het is en blijft een echte voetbalkantine.

Nieuwe trainers

De nieuwe trainer van het eerste elftal van Twenthe wordt Peter Peperkamp, in de traditie van de laatste jaren een jonge ambitieuze vent met ervaring opgedaan op 3e klasse niveau. De opvolger van Eelco Hammer wordt wederom een oud-Hector speler uit Goor, zijn naam is Hans Heinhuis. Om de eenheid van de eerste selectie meer inhoud te geven wordt besloten om het eerste en tweede gezamenlijk op hetzelfde tijdstip te laten trainen. In augustus wordt bekend dat Richard Steggink op 47-jarige leeftijd aan een ongeneeslijke ziekte is overleden. De oud-trainer van het tweede elftal had binnen Twenthe veel vrienden en maakte Twenthe 2 kampioen in 2003 en 2005.

Nieuw tenue

In september wordt het nieuwe tenue van Twenthe gepresenteerd. Met dank aan het shirtfonds worden alle jeugdelftallen in het nieuw gestoken. De seniorenelftallen verschijnen dankzij de elftalsponsors in het nieuw. Het vertrouwde rood-wit-blauwe tenue is voorzien van een subtiele blauwe accentlijn op de shirts, clubnaam op de broeken en clublogo op de kousen. Op 4 september gaat de hele vereniging op de foto. Het eerste van Twenthe zal het komende seizoen uitkomen in de Tweede Klasse J en het tweede elftal in de reserve Eerste Klasse B. Het derde elftal start in 3B. Interessant: het A1 elftal van Twenthe, Hector en GFC komen elkaar, voor het eerst sinds jaren, in het nieuwe seizoen weer tegen in de Tweede Klasse.

2009-2009

Ondanks dat onze eerste twee elftallen in het seizoen 2008-2009 voldoen aan de verwachtingen verlaten beide hoofdtrainers onze club. Peter Peperkamp, die verhuist naar Enter Vooruit, wordt opgevolgd door Henk Veldhuis die aan wordt gesteld om het eerste elftal van zijn oefenstof te voorzien. Hans Heinhuis, trainer van ons tweede, gaat terug naar ‘zijn’ Hector en wordt opgevolgd door Ronald Stap. In de jeugd worden mooie succes geboekt door verschillende elftallen. Onder andere D1, C1 en B1 mogen zich tot kampioen laten kronen. Ook wordt er besloten om het hoofdveld aan het einde van dit seizoen te voorzien van kunstgras, zodat er in de zomerstop grote bedrijvigheid is op ons hoofdveld.  

2009-2010


Begin september wordt de nieuwe kunstgrasmat uitgerold op het hoofdveld van onze club. Tien september werd een mooie dag voor vv Twenthe. Na jaren van getouwtrek en verschillende trainingslocaties (Hockeyveld, zwembad, Raakterrein etc)gebruikt te hebben was het vanaf toen mogelijk om alle elftallen op het eigen complex te laten trainen. Begin november wordt het veld officieel geopend met een wedstrijd tussen ons eerste en FC Twenthe A1. Alle jeugdspelers worden op de foto gezet en daar worden voetbalplaatjes van gemaakt die bij de C1000 verkregen kunnen worden. Op de forumavond heeft de jeugd vooral oog voor Wout Brama. Het eerste elftal speelt zich eind april veilig en is zodoende ook volgend seizoen verzekerd van deelname in de tweede klasse.


2010-2011


Na jarenlang afwezig te zijn geweest beschikt Twenthe dit seizoen weer over een dameselftal. De dames trainen de eerste seizoenshelft en na de winterstop beginnen de dames ook wedstrijden te spelen voor onze club. De eerste selectie begint uitermate slecht aan het nieuwe voetbalseizoen. Dit leidt er toe dat in december wordt besloten dat de wegen van hoofdtrainer Veldhuis en Twenthe scheiden. Erwin Schorn neemt de taken als hoofdtrainer waar maar weet niet te voorkomen dat het eerste aan het einde van het seizoen degradeert naar de derde klasse. Ook het tweede team degradeert, na het spelen van nacompetitie, uit de eerste klasse. In de zevende klasse is er een spannende strijd om de titel tussen twee teams van onze vereniging. Uiteindelijk blijkt Twenthe 8 net de sterkste zodat zij met de platte wagen rond mogen. 2011-2012


Het Hoftoernooi wordt dit seizoen voor het eerst gehouden. Op ons complex mag ons eerste zich tot sterkste team uit de Hof laten kronen. Met Harold Oude Veldhuis aan het roer heeft Twenthe 1 een slechte seizoenstart maar herstelt zich uitstekend. In de loop van het seizoen wordt er besloten dat het contract van Harold naar alle tevredenheid wordt verlengd met één extra jaar. In januari kondigt preses Peter Horselenberg zijn afscheid als voorzitter aan en wordt er druk gezocht naar een opvolger. Nadat hij eerste even kampioen is geworden met zijn zesde elftal is Ben Bekhuis bereid om de voorzittershamer van Peter over te nemen. Ook Twenthe B1 mag de kampioensschaal, na een voortreffelijk seizoen, omhoog houden. Ook Twenthe 7 wordt kampioen maar dat kampioenschap wordt volledig overschaduwd door het tragische overlijden van clubman Laurens Haverkate waarvan we, na een slopende ziekte, veel te vroeg afscheid hebben moeten nemen. 

2012-2013


In september begint er één team van ons aan de zaalvoetbalcompetitie. De technici zijn het eerste jaar direct succesvol en leggen beslag op de dubbel. Minder succesvol gaat het met ons vlaggenschip. Het eerste elftal moet via de nacompetitie klassenbehoud af proberen te dwingen maar delft het onderspit tijdens het tweeluik met Fc Berghuizen. Ondanks de sportieve malaise wordt het contract met hoofdtrainer Harold Oude Veldhuis wel met een jaar verlengd. Het tweede elftal, dat geen selectie-elftal meer is wordt kampioen in de vijfde klasse. Twenthe D1 verkoopt honderden oliebollen en ruim elf duizend dubbeldooiers om zo de kosten voor een internationaal toernooi in Denemarken te kunnen dekken. In maart van dit seizoen overleed clubicoon Johan Spenkelink. Johan heeft zich op allerlei manier verdienstelijk gemaakt voor onze club en was jarenlang de drijvende kracht achter de scheidsrechterscommissie. Ook vergaarde hij faam door zijn rondgang met de bittergarnituur op de donderdagavond in de kantine en was hij één van de vrijwilligers van de vrijdagmiddagploeg. 


2013-2014


Na de degradatie van vorig seizoen moet ons eerste nu aantreden in de vierde klasse B. Voor de supporters een mooie klasse met tal van derby’s, onder andere tegen GFC en Hector. Na een moeizame start speelt ons vlaggenschip een fantastische tweede seizoenshelft en sluit de competitie als tweede af. Tijdens de na-competitie wordt het tweeluik tegen de Tukkers verloren zodat het eerste ook volgend seizoen in de vierde klasse uitkomt. Dan zal Michiel Mensink uit Ambt Delden de nieuwe hoofdtrainer van Twenthe 1 zijn, dat na drie seizoenen afscheid neemt van Harold Oude Veldhuis. De lagere seniorenelftallen zijn uiterst succesvol. Het zaterdagteam, Twenthe 2, Twenthe 3 en Twenthe 4 worden kampioen terwijl de dames net naast de titel grijpen nadat een beslissingswedstrijd om het kampioenschap wordt verloren. In de jeugd wordt A1 kampioen en zal volgend seizoen in de eerste klasse uitkomen. In februari presenteert het bestuur de huis- en gedragsregels van onze club. In het kader van de “respect-campagne” van de KNVB draagt onze club hiermee nogmaals uit wat als wenselijk gedrag voor de leden en de bezoekers van ons sportpark wordt gezien. 

Trots

Het is terecht dat vele leden van Twenthe trots zijn op hun club en de prestaties die worden geleverd. Maar behalve de prestaties is de factor plezier nog veel belangrijker. Plezier aan de voetbalsport en plezier aan de vriendschappen die horen bij het sporten in teamverband. Kampioenschappen en bekers zijn mooi maar vooral wanneer dit wordt bereikt door samenwerking met elkaar en in een goede onderlinge verstandhouding. Daarom zijn al die vrijwilligers, met name zij die zelf niet, of niet meer, wekelijks op de groene mat actief zijn zo ontzettend belangrijk. Vooral op dat vlak is er in de komende tijd nog veel werk te verzetten. Want veel en goede vrijwilligers zorgen voor de juiste voorwaarden voor het functioneren van de club. Wanneer je gevraagd wordt iets te doen voor de club, doe dan mee, het is mooi en dankbaar werk!

Patsboem Klassement
12
1
Boulos Kourievv Twenthe Za1
9
2
Guus Lummenvv Twenthe 1
9
3
Bart Veldhuisvv Twenthe 7
7.5
4
Mark Nijlandvv Twenthe 1
7
5
Lisa Eschervv Twenthe Vr1
Bekijk het hele klassement
3
1
Jorn Gelenvv Twenthe JO19-1
3
2
Yannick van Goolvv Twenthe JO19-1
1
3
Daan Meegensvv Twenthe JO19-1
Bekijk het hele klassement
Stand

Zondag vierde klasse B oost

1
Markelo
9
25
2
SV Delden
9
20
3
VV Reünie
9
19
4
VIOS B
8
18
5
FC Eibergen
9
18
6
Sportclub Rekken
9
16
7
Rood Zwart
9
12
8
Neede
9
11
9
vv Twenthe
8
9
10
VV Diepenheim
9
7
11
VV Rietmolen
8
5
12
SV Hector
8
4
13
Hoeve Vooruit
9
4
14
Buurse
9
3