vv Twenthe

Hoofdsponsor: Tricolores Support Groep

Wij zijn de tricolores gehuld in 't rood-wit-blauw...

Nieuws

Ode aan de scheidsrechter in de week van de arbiter

Ieder weekend vind je ze overal, graspuristen in optima forma. Natuurlijk gras, kunstgras of geen gras… Een strak veld of een knollenveld… het maakt ze allemaal niks uit! Zelfs als de lijnen niet recht zijn gekalkt of een duidelijke strafschopstip ontbreekt, zij staan er ieder weekend. Graspuristen pur sang!

En niet alleen zijn zij graspuristen pur sang. Ook is een stelletje geregeld, of ongeregeld, aan hen besteed en zien zij het telkens weer als een uitdaging om alles tot een goed einde te brengen. Met plezier, verve en allen in hun eigen stijl hanteren zij fluit en regels zoals bedoeld. De één doet het heel strak, de ander juist niet. Eigenlijk net als voetballers, de één geeft een strakke pass in, of soms naast, de voeten terwijl een ander juist geniet van een steekpass tussendoor die eigenlijk niet, en vaak in praktijk ook echt niet, kan…

Jullie hebben het door hé… over wie ik het hier heb. De scheids! Degene die jou telkens buitenspel fluit terwijl je nog minimaal een meter vanachter de man/vrouw vandaan moest komen. Degene die jouw prachtige schwalbe met een strafschop beloont terwijl het er geen is. Degene die fluit voor een overtreding die jij in het strafschopgebied zou hebben gemaakt terwijl het niks was en je toch een penalty tegen krijgt. Degene die jou, even, buiten de lijnen stuurt om af te koelen als het nodig is. Degene die beslist dat de bal wel of niet geheel over de doellijn is geweest bij een heuse scrimage voor de goal. Degene die aangeeft wie er in mag gooien op aangeven van de grensrechter. Degene die erop moet vertrouwen dat een goede vlagger geen 6 punten per seizoen pakt maar gewoon zijn best doet en eerlijk aangeeft of het buitenspel is of niet. Degene die jouw euforie ineens 180 graden kan laten draaien door een doelpunt goed of af te keuren, een overtreding mee of tegen geeft… Kortom, degene die leidt! En eigenlijk vind ik dat helemaal geen goede voorstelling van zaken, “degene die leidt…”. De scheids… is de man of vrouw die ervoor zorgt dat voetballers en voetbalsters spelplezier beleven door regels te hanteren, niet door ze te bedenken. De scheids… is de man of vrouw die ervoor zorgt dat iedereen net zo lopend het veld na de wedstrijd kan verlaten als hoe hij of zij erop kwam. De scheids… is de man of vrouw die tegelijk boven en tussen de partijen in staat. De scheids… de meest wezenlijke man of vrouw die nodig is om een wedstrijd plaats te kunnen laten vinden.

En voor dat alles vragen ze zo weinig terug. Met een compliment, een gewone behandeling van mens tot mens(ook wel respect genoemd) en acceptatie voor zijn of haar beslissingen is hun plezier, het plezier van leiding geven aan een wedstrijd waarschijnlijk al meer dan vervult. Loop daarom nooit het veld af zonder de scheidsrechter te bedanken. Het is niet ondanks de scheids dat je kunt voetballen, het is dankzij de scheids dat je kunt voetballen. En gelukkig! Wij hebben de beste scheidsrechters die een club zich kan wensen.

Peter, Robert, Job, Yusuf, Mark, Rogier, Roy, Daan, Olaf, Wouter, Emiel, Marc, Jeroen, Martijn, Martijn en Martijn????, Ben, Patrick, Harold, Charlie, Mart, Thomas, Robin en uiteraard alle oud scheidsrechters. Namens alle leden, coaches, trainers, publiek en bestuur bedankt voor jullie wekelijkse inzet om voetbal, en daarmee spelplezier, mogelijk te maken. En uiteraard hopen wij dat wij nog lang van jullie fluit kunsten mogen genieten op de velden bij vv Twenthe!

Sportieve groeten,

Marc van den Burg

Voorzitter voetbalzaken vv Twenthe

Bericht geplaatst op vrijdag 9 oktober 2020 om 09:13u09-10-2020 @ 09:13u | Link